Szkoła Podstawowa im. Batalionów Chłopskich w Sadowiu

Kulinarne warsztaty w Miodowym Młynie

23 marca 2018 r. klasa VI pod opieką pani Moniki Mazur i pani Moniki Wtorkiwicz wybrała się do restauracji „Miodowy Młyn” na warsztaty o charakterze kulinarnym. Młodzież uczestniczyła w zajęciach z savoir – vivru, gdzie skonfrontowała swoją wiedzę na temat ogólnych zasad zachowania się przy stole, jego prawidłowego nakrycia, rodzajów sztućców i naczyń oraz ich mową. W części praktycznej uczniowie samodzielnie przygotowali nakrycie stołu. Tematyka kolejnych zajęć – „Gość w restauracji” – przybliżyła słuchaczom jak zachować się w tym miejscu od momentu wejścia, poprzez komponowanie zamówienia, komunikację z kelnerem, pracę z kartą menu czy sygnalizacją niewerbalną. Sprawdzianem wiedzy z tego zakresu było samodzielne złożenie zamówienia. Podczas zajęć „Gość w hotelu” szóstoklasiści poznali w teorii i praktyce (w autentycznych wnętrzach hotelowych i z udziałem wykwalifikowanych Recepcjonistów) podstawowe zasady związane z pobytem w hotelu. W roli gości rezerwowali, meldowali i wymeldowywali się oraz korzystali z udogodnień hotelowych. Pod koniec zajęć uczniowie degustowali pizzę, którą wcześniej przyrządzili pod okiem Mistrza Kuchni Miodowego Młyna. Otrzymali również pamiątkowe dyplomy potwierdzające udział w warsztatach.